Apple reparatie     Samsung reparatie     Nokia reparatie     Sony Xperia reparatie     OnePlus reparatie   Huawei reparatie

Language: Nederlands
Language:

ONS ADVIES OVER KOPTELEFOONS EN OORTJES.

Iedereen herinnert zich wel de glimmende Apple earpods die een tijdje geleden met hun populariteit als modeaccessoire een hele nieuwe wereld van koptelefoons openden. Er zijn natuurlijk nog steeds te trendsetters (bv. Beats van Dr Dre, e.d.) maar voor consumenten die kwaliteit en comfort boven trend-factor verkiezen zijn er tegenwoordig bijzonder veel opties. Dit maakt echter de keuze van een hoofdtelefoon niet zo voor de hand liggend meer. Om deze keuze toch iets evidenter te maken zullen wij de opties even kort toelichten.

Waar en wanneer ga je de koptelefoon gebruiken?

Als je deze enkel gebruikt om aan te sluiten op je smartphone tijdens het sporten, dan zijn er bijvoorbeeld andere specificaties vereist dan wanneer je deze hoofdzakelijk thuis aansluit op je muziekinstallatie. Vervolgens wordt er (meestal) ingedeeld op draagwijze:

On-ear: het kussen van de koptelefoon rust op je oorschelp.

Over-ear: het kussen van de koptelefoon omsluit je oren volledig, dit zorgt ervoor dat deze beter afsluit en geen druk veroorzaakt op de oorschelpen.

In-ear: de earbuds (kleine oortjes ) zitten volledig in je oren. Iedereen kent wel de standaard in-ears die bij je smartphone in de doos zitten, alhoewel deze geen positief beeld scheppen van het aantal kwalitatief hoogstaande alternatieven dat beschikbaar is. Een goede in-ear’s geluid wordt rechtstreeks in de gehoorgang geprojecteerd. Dit in tegenstelling tot earbuds die niet goed passen waardoor geluid kan ontsnappen. Zorg er dus bij de aankoop van nieuwe in-ears voor dat er genoeg siliconen dopjes beschikbaar zijn zodat je de juiste maat voor jouw oren kan gebruiken.

 Earpods: de uiteinden van de earbuds (kleine oortjes) worden achter de oorschelp bevestigd. Dit zorgt ervoor dat de earbuds niet meer zo gemakkelijk uit je oren springen en dat deze zo perfect mogelijk gepositioneerd worden zodat het geluid op de ideale manier in je gehoorgang geprojecteerd wordt.

Een open of gesloten koptelefoon?

Dit is een belangrijke keuze omdat het hier gaat om de achtergrondgeluiden. Bij een gesloten koptelefoon worden omgevingsgeluiden namelijk vrijwel volledig geëlimineerd wat in sommige gevallen handig kan zijn maar in andere gevallen kan het zelfs gevaarlijk zijn. Je ziet tegenwoordig wel vaker kinderen op weg naar school met gesloten koptelefoons die het verkeer niet meer horen, dit wordt uiteraard ten zeerste afgeraden. Als je echter een koptelefoon zoekt met de precieze bedoeling om omgevingsgeluiden buiten te sluiten is een gesloten koptelefoon niet alleen aangenamer voor jou maar ook voor je omgeving. Het geluid van dergelijke koptelefoons klinkt door de gesloten klankkast iets minder natuurlijk, dit kan echter wel aangenaam zijn bij het luisteren naar popmuziek.

Een open koptelefoon laat omgevingsgeluiden binnen maar de open klankkast zorgt er ook voor dat je muziek waarneembaar is voor de mensen rondom je. Ook klinkt het geluid natuurlijker dan bij een gesloten koptelefoon.

Ook zijn er tegenwoordig enkele tussenvormen te vinden. Deze combineren dan ook de voor- en nadelen van beide types.

Extra specificaties:

Microfoon: Luister je vaak naar de mp3-speler op je smartphone? Dan is een microfoon een handige tool. Deze zorgt er namelijk voor dat je snel en gemakkelijk een oproep kunt aannemen zonder de earpods te moeten ontkoppelen.

Noise-cancelling: Deze koptelefoons zijn altijd gesloten en garanderen een wegfiltering van het omgevingsgeluid tot 99%. Dit geluid wordt gefilterd door een interne processor. Aangezien noise-cancelling het best werkt bij constante geluiden zoals bijvoorbeeld de motoren van een vliegtuig, auto of bus is dit een heel handige tool wanneer je veel onderweg bent. Aangezien de filtering gebeurd op basis van batterijen is deze koptelefoon zwaarder dan bij zijn gewoon gesloten broertje. Let wel dat je een koptelefoon koopt waarbij de muziek nog steeds wordt afgespeeld als de batterijen plat zijn.

Draadloze koptelefoon: Wanneer je thuis graag ongestoord geniet van films of series kijken op je televisie is een draadloze koptelefoon een handige optie. Deze bieden namelijk een bewegingsvrijheid tot wel 100m, wat handig is voor thuisgebruik.

Surround sound: Voor de gamers is het belangrijk om meer dan de opties van een klassieke koptelefoon te bekomen. Stereo-geluid is namelijk niet voldoende om de virtuele wereld van games zo optimaal mogelijk weer te geven. Dit gecombineerd met een microfoon zorgt voor een ideale game-beleving. 

Alle merknamen en logos zijn en blijven eigendom van hun rechtmatige eigenaars. Alle prijzen op de Fixit Antwerp website worden inclusief BTW weergegeven.